werk- of leerprestaties verbeteren

 

Modafinil is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de behandeling van narcolepsie. Het wordt beschouwd als een veel lichter middel dan ritalin of adderall, medicijnen die ook veel worden gebruikt door gezonde mensen die hun werk- of leerprestaties willen verbeteren. Het is minder verslavend en heeft nauwelijks bijwerkingen.

Breindoping voor de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt. Werkenden, vooral in hogere, kennisintensieve beroepen, concurreren net zo hard met elkaar als sporters. Hier concurreren mensen niet met hun lichaam, maar met hun brein. Slimmer zijn heeft duidelijk voordelen: als je studeert of een sollicitatiegesprek voert bijvoorbeeld. Het is daarom ook niet echt verrassend dat steeds meer mensen Modafinil  en andere middelen gebruiken om hiermee hun geestelijke capaciteiten op te voeren. Koffie is uiteraard een onschuldig voorbeeld, maar cognitie-bevorderende medicijnen rukken snel op.

In welke mate middelen als Modafinil inmiddels daadwerkelijk binnen bedrijven worden gebruikt, blijft nog altijd speculatief. De Financial Times beweerde in een artikel in 2015 dat de ADHD-medicijnen populairder worden onder Londense advocaten, bankiers en andere professionals die net even competitief boven hun collega’s willen uitsteken.

Ook in Nedrland zijn er geen duidelijke cijfers over het gebruik op werk. Wel sprak enkele jaren geleden de verslavingsinstelling Bouman GGZ zijn bezorgdheid uit over hoe makkelijk scholieren naar Ritalin leken te grijpen in de eindexamenperiode. En in een onderzoek van vorig jaar in opdracht van de NOS wordt gesproken van 1 op de 10 studenten die wel eens smart drugs gebruikt om tijdens een tentamen beter te presteren. En het kan natuurlijk een gewoonte zijn die doorzet als er enkele jaren later ook in het bedrijfsleven flink gepresteerd moet worden.

Juist daardoor zijn er veel studenten en carrièregerichte mensen die modafinil bestellen, om zo hun prestaties op school en op werk te verbeteren.

Toekomst

De kans is aanwezig dat er in de toekomst nog veel krachtiger middelen worden ontdekt om de geest te versterken. De gevolgen zullen ingrijpend zijn. Zullen bedrijven hun werknemers verplichten een pil te slikken die hun IQ tijdens hun werk met twintig punten verhoogt? Hierdoor zou je iemand met een MBO-denkniveau tijdelijk kunnen laten werken als een academicus of een academicus als een genie. We kunnen er maar beter op tijd over nadenken.

 

Close Comments

Comments are closed.